Søg
Velkommen hjem

Når du er kommet hjem fra hospitalet, kan det være overvældende selv at skulle pleje sit stoma. Det bliver lettere med tiden. Du vil sikkert inden længe opleve, at livet igen er være at leve.

Det er ikke nemt at komme hjem efter en total laryngektomi. Det er vi opmærksomme på. Men med tiden vil livet være værd at leve igen.

 

Vidste du, at?

  • Du kan minimere din hoste
  • Du kan lære at bruge din stemme igen
  • Du kan stadig nyde dufte og smagsindstryk
  • Du kan nyde livet efter en total laryngektomi
  • Nöelles stemme
  • Mød Noëlle og hør hendes historie om, hvordan hun har fået et godt liv efter operationen.
Nöelles stemme

Mød Noëlle og hør hendes historie om, hvordan hun har fået et godt liv efter operationen

Pleje af dit stoma bliver lettere dag for dag

Når du er kommet hjem fra hospitalet, kan pleje af dit stoma virke overvældende. Det bliver lettere med tiden. Du vil sikkert inden længe opleve, at livet igen er være at leve.

Dit stoma er forbundet direkte til dine lunger, hvorfor det er vigtigt, at holde det tildækket. Brug en varme- og fugtveksler (HME) dag og nat. Den giver fugt og varme til den luft, du indånder. Det som din næse sørgede for før i tiden.

Hold dit stoma rent og frit for slim. Din læge kan give dig specifikke instruktioner i, hvordan du gør. Du må ikke rense stomaet med genstande, der er så småt, at de kan forsvinde ind gennem dit stoma. Omkredsen af din lillefinger er en god guide til at bestemme størrelsen af dit stoma. Dit stoma kan krympe, i takt med at du heler. Det er helt normalt, men det må ikke blive for småt. Du kan få svært ved at række vejret, og du bliver lettere stakåndet. Hvis du mener, at dit stoma er ved at blive for småt, skal du straks kontakte din læge. Du kan have brug for en Provox LaryTube (en blød siliconeslange) til at holde stomaet åbent. Den holder også din Provox HME på plads, præcis som et plaster, og du kan fortsat bruge din HME.

Mindsk hoste og slim

Når du hoster, efter at du har fået en laryngektomi, vil slimen komme fra dit stoma i stedet for fra din mund. Det er frustrerende. Det ved vi godt. Men det bliver nemmere med tiden. Hvis du altid har din Provox HME på, vil der være mindre slim.

HME’en holder på varmen og fugten under udåndingen, og tilfører varme og fugt igen til indåndingsluften. Da laryngektomien har afbrudt forbindelsen mellem dine luftveje og din næse og mund, er det ikke længere noget din næse automatisk sørger for. Derfor danner dine lunger mere slim, hvis du ikke beskytter dem.

Hvis du føler du skal hoste, så fjern din HME, og hold et papirlommetørklæde over dit stoma. Ligesom du før holdt dig for munden, når du skulle hoste, så vil dette beskytte dig og dine omgivelser. Det når man desværre ikke altid. Og i så fald skal du fjerne din HME og tørre den af med papirlommetørklædet. Hvis der er kommet slim i HME’en, kan du bare sætte en ny på. Men du må ikke vaske den. Så går den i stykker. Når du har hostet, skal du altid tørre slimen omhyggeligt af. Derved sikrer du, at plastret ikke løsnes, og at din hud ikke bliver irriteret.

 

Lær at bruge din stemme

Vores stemmer er det, der gør os unikke, da stemmen er vores måde at kommunikere tanker og følelser på.

Den hurtigste og mest naturlige måde at få din stemme tilbage på, er at tale med en taleventil. Taleventilen anbringes i en åbning mellem dit luftrør og dit spiserør. Kirurgen kan foretage denne operation enten under din laryngektomi eller senere, når du er helet. Taleventilen fungerer på denne måde: Når du blokerer dit stoma, går luften fra din lunger gennem ventilen og ind i din hals. Luften får vævet bag i halsen til at vibrere og danne lyd.

Der er flere andre måder, du kan lære at tale på igen. For eksempel med en strubevibrator eller ved brug af spiserørsstemme.

Lær at dufte og smage igen

At kunne nyde smagsindtryk er en vigtig del af et måltid. Din mad vil smage anderledes, når luften ikke længere kommer ind gennem din næse med de andre dufte. Det at smage din mad og dufte forskellige dufte er noget du kan lære igen. Det drejer sig bare om teknik. Det er faktisk bare som at gabe med din mund lukket. Teknikken kaldes et ‘høfligt gab’, og hvis du vil lære mere om det, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Kom videre

Hvis du bruger en taleventil, vil du sikkert hurtigt være klar til at tale håndfrit. Vi glæder os til at dele dette vigtige trin med dig. Når du har vænnet dig til dine Provox HME’er og din hud er helet nok til at håndtere det bedste tilbehør, bør du være i stand til at tale godt. Du kan sammen med din læge beslutte, hvornår du vil prøve Provox FreeHands FlexiVoice, som gør at du kan tale håndfrit med en HME.

Har du behov for hjælp?
Kontakt os