Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
America
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

HME (varme- og fugtveksler)

HME’er bruges til at minimere produktionen af slim og dermed behovet for at hoste. Det sker ved at HME’en sørger for at luften du trækker ned i lungerne varmes op og tilføres fugt. Atos Medical leverer en række forskellige HME’er. På den måde kan du finde de HME’er, der passer lige præcis til dig.

“Da jeg begyndte at bruge HME’er, ændrede mit liv sig til det bedre. Jeg begyndte at se mine venner igen og jeg kunne besøge mine yndlingssteder igen.” – Walter

Hvorfor skal man bruge en HME (varme- og fugtveksler)?

Efter en total laryngektomi trækker du vejret gennem et stoma i halsen. Det betyder, at den luft du trækker ned i lungerne er koldere og mindre fugtig end før operationen. Dine lunger reagerer ved at begynde at producere mere slim og dine luftveje kan føles mere irriterede. Den øgede mængde af slim får dig til at hoste mere, som i sig selv er ubehageligt, men du skal også rengøre dit stoma oftere, som ikke nødvendigvis er sjovt at gøre offentlige steder.

De fleste oplever, at en HME modvirker alle de negative konsekvenser.

 

Sådan fungerer den

HME’en er placeret over din stoma. Når du trækker vejret ind, vil den være med til at luften varmes op og tilføres mere fugt. Det gør den ved at skummet opfanger varme og fugt fra den luft du ånder ud. Varmen og fugten  vil herefter tilføres den luft du trækker ind.

For at du får gavn af alle fordelene ved bruge HME, skal du bruge den 24 timer i døgnet alle ugens dage. Bemærk, hvis du ikke har brugt en HME før, vil du i starten kunne opleve, at du får mere slim end før. Det er helt normalt. I løbet af de første uger efter du er begyndt at bruge HME, vil du som de fleste andre opleve, at mængden af slim er væsentligt mindre, end de var vant til og hosten er minimeret.

Tale med en HME

Hvis du taler med en stemmeprotese, skal du blot trykke på “låget” af HME’en med en finger, når du vil tale (finderokklusion). Der føres dermed luft gennem stemmeprotesen til spiserøret, hvor der kan dannes lyd.

Det er vigtigt at trække vejret med jævne mellemrum, så talen bliver flydende, og du samtidigt får tilstrækkeligt med luft. Når du slipper trykket med fingeren på HME’en, vil “låget” med det samme retunere til udgangspunktet. Du kan nu trække vejret igen.

Træning af ventilstemme vil foregå hos en talepædagog (logopæd).

 

Der er forskellige HME’er til forskellige situationer

Vi har designet en række forskellige HME’er, der passer til forskellige situationer:

Den bedste HME til aktive mennesker:

Det at være aktiv betyder forskellige ting for forskellige mennesker. For nogen handler det om at gå lange ture, mens det for andre kunne være de situationer, hvor man er sammen med gode venner og familie, og derfor taler mere end normalt.

Provox XtraFlow HME gør det lettere at trække vejret samtidig med at den tilfører fugt og varme til den luft, du trækker ind i lungerne. Den er rigtig god til at nedsætte mængden af slim og dermed minimere, hvor meget du hoster. Den er også let at bruge med en stemmeprotese. Bare tryk på “låget” og tal.

 

Den bedste HME, når du slapper af:

Du er ikke altid aktiv, og der er perioder i løbet af dagen, hvor du slapper af. Det kan være om morgenen, når du læser dagens avis eller senere, når du slapper af eller sidder stille.

I de situationer anbefaler vi Provox XtraMoist HME. Den sørger for at luften du indånder tilføres ekstra fugt samtidig med, at den er behaglig at trække vejret igennem. Ligesom Provox XtraFlow HME sørger den for nedsætte mængden af slim og dermed også, hvor meget du hoster. Den er let at bruge sammen med en stemmeprotese.

 

 

 

Vil du gerne prøve Provox XtraFlow HME eller Provox XtraMoist HME?

Send vareprøver

Den bedste HME til at beskytte dig

Provox Micron er designet til at beskytte dig, når du er på farten. Det kunne for eksempel være i supermarkedet, hvor der er mange mennesker og potentielt mange bakterier eller under pollensæsonen om sommeren.

 

Tal håndfrit med en HME

Hvis du bruger en stemmeprotese kan du bruge Provox FreeHands FlexiVoice til at tale håndfrit (link to product). Den kombinerer en specielt designet ventil med en HME, som derved giver dig friheden til at tale med begge hænder frie.

Når du bruger en Provox FreeHands FlexiVoice, kan du stadig vælge mellem vores ‘flow’ og ‘moist’ HME’er.

 

Den nye løsning til om natten

Du bør aldrig undervurdere værdien af en god nats søvn. Derfor bør du sætte en Provox Luna på inden du går i seng. Den sørger for at luften du indånder fugtes optimalt, så dine lunger får gode betingelser for at blive klar til en lang og god næste dag. Den er let at trække vejret igennem, og så er den designet til at minimere det ubehag du muligvis oplever i dag med den løsning du bruger.

“Jeg elsker Provox Luna. Jeg sover meget bedre, den er mere komfortabel og jeg har meget mindre slim.”

“Da jeg så I tilbød Provox Luna forventede jeg, at det ville være et godt produkt. Jeg havde bare ikke forventet, at det ville være så godt!”

 Provox Luna har en lille ring, hvor HME’en sidder fast, som gør din søvn endnu mere komfortabel. Den er også lavet af et specielt materiale – hydrogel – som har en kølende effekt på din hud. Du vil muligvis opleve at din hud føles mindre irriteret – især når du vågner, og når du skal sætte dit dags plaster på.

Få en vareprøve på Provox Luna

Send mig vareprøver