Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

HME (varme- og fugt udveksler)

HME’er bruges til at forbedre forholdene i de nedre luftveje ved at varme, fugte og filtrere indåndingsluften hos de mennesker, der trækker vejret gennem et stoma. Det er videnskabeligt bevist, at anvendelse af HME reducerer produktionen af slim og dermed behovet for at hoste.

Atos Medical leverer en række forskellige HME’er med forskellige egenskaber. Egenskaber der gør de forskellige HME’er velegnede til at bruge i forskellige situationer. I det følgende beskriver vi nærmere om de forskellige egenskaber, så det bliver lettere at vælge den mest velegnede HME til enkelte person og situation.

“Da jeg begyndte at bruge HME’er, ændrede mit liv sig til det bedre. Jeg begyndte at se mine venner igen og jeg kunne besøge mine yndlingssteder igen.” – Walter

Hvorfor skal man anvende en HME (varme- og fugt udveksler)?

Efter en total laryngektomi foregår vejrtrækningen gennem et stoma i halsen. Det betyder, at den luft der indåndes er koldere og indeholder mindre fugt end før operationen. Lungerne reagerer ved at producere mere slim og luftvejene kan føles mere irriterede. Den øgede mængde af slim medfører mere hoste, som i sig selv er ubehageligt. Det vil også kræve mere tid til rengøring af stomaet.

De fleste oplever, at anvendelse af HME modvirker de negative konsekvenser.

Sådan fungerer en HME

HME’en er placeret over stomaet ved hjælp af et stomaplaster eller en LaryTube. Før laryngektomi var det næsens opgave at fugte, varme og filtrere indåndingsluften. Efter laryngektomi er det derfor vigtigt at huske på, at HME’en er den ”nye næse”. En HME kan ikke erstatte næsens funktion fuldstændigt – men det er en uundværlig hjælp til at opnå så god helbredsmæssig tilstand i lungerne som muligt. Fugt, varme og filtrering af indåndingsluften giver de små fimrehår i luftvejene de bedste betingelser, så de kan arbejde effektivt. Fimrehårene har stor betydning og de arbejder konstant med at feje slim og urenheder op mod svælget/stomaet. Uden HME vil slimhinden blive irriteret og danne mere slim – og fimrehårene vil arbejde mindre effektivt. Det er vigtigt at anvende HME døgnet rundt – alle ugens dage – for at opnå den bedst mulige effekt.

Bemærk: Er brugeren ikke vant til at anvende HME, vil der kunne opleves mere slim og hoste i starten. Den ophobede slim bliver fortyndet af den øgede mængde fugt, og det vil dermed blive lettere at hoste op. Den ophobede slim skal renses op og det kan tage op til nogle uger. Det er helt normalt og kun midlertidigt.

Provox HME’er består af imprægneret skum, der er behandlet med calcium chlorid, et salt, der har stor evne til at opfange fugt og varme.

HME’er er designet til at opfange varme og fugt fra udåndingsluften. Ved indånding afgives den opsamlede varme og fugt til indåndingsluften.

Fugt, varme og filtrering af indåndingsluften giver de små fimrehår i luftvejene de bedste betingelser, så de kan arbejde effektivt.

Tale med en HME

HME’en kan også bruges til at lukke af for stomaet ved tale (fingerokklusion). Derved kanaliseres udåndingsluften gennem stemmeprotesen til spiserøret, hvor der kan dannes lyd. Det er vigtigt at trække vejret med jævne mellemrum, så talen bliver flydende. Samtidigt at det vigtigt at huske på, at vejrtrækningen føles behageligt og tilstrækkelig.

Når fingeren løftes fra HME’en hopper “toppen” tilbage i den oprindelige position, hvor vejrtrækningen kan foregå uhindret.

Træning af ventilstemme vil foregå hos en talepædagog (logopæd).


Der er forskellige HME’er til forskellige situationer

Vi har designet en række forskellige HME’er, der passer til forskellige situationer:

 

 

Provox® XtraFlow™ HME - Den bedste HME til fysiske aktiviteter

 

Provox XtraFlow HME gør vejrtrækningen lettere, fordi skummet ikke er så tæt i strukturen. Det nedsætter modstanden i vejrtrækningen og det gør luftstrømmen større. Mange mennesker foretrækker denne HME i situationer, hvor de er fysisk aktive. Fysiske aktiviteter kan fx være: Rengøring, træning, gåtur med hunden eller indkøb.

Provox® XtraMoist™ HME – Den bedste HME til rolige aktiviteter

 

Provox XtraMoist HME tilføjer ekstra fugt til indåndingsluften. Skummet i denne HME har en mere tæt struktur. Den tættere struktur i skummet gør HME’en i stand til at opfange mere fugt og varme, og dermed afgive mere fugt og varme til indåndingsluften. Det gør denne HME til det perfekte valg til rolige aktiviteter. Rolige aktiviteter kan fx være: Socialt samvær (hvor man sidder stille og taler sammen), TV eller små lette huslige opgaver.

Vil du gerne prøve Provox XtraFlow HME eller Provox XtraMoist HME?

Send vareprøver

Provox® Micron HME ™ - Den bedste HME til effektiv filtrering af indåndingsluften

 

Provox Micron har en meget effektiv filtreringsevne på 99% (Vira, bakterier og andre luftbårne partikler). Det gør Provox Micron til at sikkert valg i fx pollen- og influenzasæsonen. Provox Micron er også velegnet, hvis man opholder sig i støvede, luftforurenede eller menneskefyldte omgivelser (fx offentlig transport, supermarkeder eller storbyer).
Bemærk: Bakterier, vira og andre luftbårne partikler kan komme ind i kroppen ad andre veje end gennem stomaet. Provox Micron kan derfor ikke garantere fuldstændig beskyttelse.
Den bedste HME til at beskytte dig

Provox FreeHands FlexiVoice - til håndfri tale

 

Provox FreeHands FlexiVoice kan anvendes til at tale håndfrit. Den kombinerer en specielt designet taleventil med en HME, som derved giver frihed til at tale med begge hænder frie. Der findes både en “Flow” og en “Moist” HME til Provox FreeHands FlexiVoice.

Provox® Luna® - Den bedste HME til at sove med

 

Provox Luna er specielt designet til at anvende om natten, når man sover. Provox Luna er fremstillet af bløde og behagelige materialer, der lindrer huden og tilføjer optimal fugt til indåndingsluften. Det giver en komfortabel nattesøvn og de bedste muligheder for en god helbredsmæssig tilstand i lungerne. En god helbredsmæssig tilstand i lungerne kan reducere mængden af slim og hoste.

Få en vareprøve på Provox Luna

Send mig vareprøver