Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
America
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

Rehabilitering af dine luftveje

En total laryngektomi ændrer måden din vejrtrækning fungerer på. Heldigvis findes der medicinsk teknisk udstyr, som minimerer de negative konsekvenser samtidig med, at de sørger for, at din krop kan vænne sig til den nye situation.

Dine lungers funktion

Dine lunger er helt vitale for dit ve og vel. Når du trækker vejret ind, får din krop livsnødvendig ilt, som via lungerne transpoteres ind i blodet. Når du ånder ud, hjælper dine lunger med at komme af med den kuldioxid, der har ophobet sig i kroppen.

 

Vores lunger skal bruge varm og fugtig luft

Før operationen trak du vejret gennem din næse og/eller din mund. Området fra næsen til struben kaldes de øvre luftveje. De øvre luftveje – og især næsen – sørger for at luften du trækker ind tilpasses din krops behov. Når du trækker vejret ind, bliver luften fugtet, opvarmet og filtreret. Alt sammen i næsen. Når luften når ned i dine lunger, er den 37 grader varm og har opnået 100 % relativ luftfugtighed. Ved den temperatur og luftfugtighed fungerer dine lunger optimalt.

Efter operationen trækker du vejret gennem et stoma i halsen. I forhold til dine lunger betyder det, at luften ikke længere har den rette temperatur og fugtighed, når den trækkes ned i lungerne.

Som en konsekvens af, at du trækker kold og tør luft ned i lungerne, vil dine lunger begynde at producere mere slim. Det medfører mere hoste og øget risiko for infektioner i luftvejene.

 

Hvorfor du skal bruge HME (varme- og fugtveksler) 

Ved at bruge en HME kan du kompensere for tabet af næsens funktion. En HME vil opvarme, fugte samt filtrere den luft du trækker ind, hvilket vil forbedre din lungesundhed.

Vi har udviklet en række forskellige HME’er, der passer til forskellige situationer afhængig af tidspunktet på dagen og hvad du laver.

Vi anbefaler:

  • Provox XtraFlow når du er aktiv.
  • Provox XtraMoist når du er mindre aktiv i løbet af dagen.
  • Provox Micron til at hjælpe dig med at beskytte dig mod bakterier, pollen, støv mm.
  • Provox Luna om natten for at få en bedre søvn og dermed bedre dage.

 

Det er vigtigt, at du bruger HME 24 timer i døgnet og alle ugens dage, for at få optimal effekt.