Søg
Rehabilitering af dine luftveje

En total laryngektomi ændrer måden dine lunger fungerer på. Heldigvis findes der medicinsk teknisk udstyr, som minimerer de negative konsekvenser samtidig med, at de sørger for, at din krop kan vænne sig til den nye situation.

Dine lungers funktion

Dine lunger er helt vitale for dit ve og vel. Når du trækker vejret ind, får din krop livsnødvendig ilt, som gennem lungerne ryger ind i blodet. Når du ånder ud, hjælper dine lunger med at få al kuldioxiden, der har ophobet sig i kroppen, ud.

 

Vores lunger skal bruge varm og fugtig luft

Før operationen, trak du vejret gennem din næse og / eller din mund. Det kaldes dine øvre luftveje. De øvre luftveje – og især næsen – sørger for at luften du trækker in tilpasses din krops behov. Når du trækker vejret ind, opvarmes luften, den bliver befugtet og filtreret. Alt sammen i næsen. Når luften når ned i dine lunger, er den 37 grader varm og opnået 100 % luftfugtighed. Ved den temperatur og luftfugtighed fungerer dine lunger optimalt.

Efter operationen trækker du vejret gennem et stoma i halsen. I forhold til dine lunger betyder det, at luften ikke længere her den rette temperatur og fugtighed, når den trækkes ned i lungerne.

Som en konsekvens af at du nu trækker kold og tør luft ned lungerne, vil dine lunger begynde at producer mere slim. Det medfører mere hoste og øget risiko for infektioner i luftvejene.

 

Hvorfor du skal bruge en varme og fugt udveksler (HME)

Ved at bruge en HME kan du kompensere for tabet af næsens funktion. En HME vil opvarme, befugte samt filtrere den luft du trækker ind, hvilket vil forbedre hvor sunde og raske dine lunger er.

Vi har udviklet en række forskellige HME’er, der passer til forskellige situationer afhængig af tidspunktet på dagen og hvad du laver. Vi anbefaler:

  • Provox XtraFlow når du er aktiv.
  • Provox XtraMoist når du er mindre aktiv i løbet af en dag.
  • Provox Micron til at hjælpe dig med at beskytte dig mod bakterier, pollen mm.
  • Provox Luna om natten for at få en bedre søvn.

 

Det er vigtigt, at du bruger din HME 24 timer i døgnet og i alle ugens dage, for at få mest muligt ud af HME’en.