Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

Lungerehabilitering

En total laryngektomi ændrer måden vejrtrækningen fungerer på. Efter operationen, hvor hele struben fjernes, er øvre og nedre luftveje adskilt fra hinanden. I stedet for at trække vejret gennem næse og mund, foregår vejrtrækningen gennem et hul i halsen (et stoma). Heldigvis findes der medicinsk teknisk udstyr, som minimerer de negative konsekvenser.

Lungernes funktion

I lungerne foregår der udskiftning af ilt og kuldioxid. Ilten fra indåndingen trænger over i blodet og transporteres rundt til alle dele af kroppen. Samtidigt trænger kuldioxid fra blodet over i lungevævet, hvorfra det forsvinder med udåndingsluften.

Vores lunger skal bruge varm og fugtig luft

Den normale vejrtrækning – før laryngektomi – foregår gennem næse og mund. Næsen har en række funktioner, der er afgørende for den helbredsmæssige tilstand i lungerne. Næsen har en fremragende evne til at fugte, varme og filtrere indåndingsluften.
Luftvejene er beklædt med slimhinde med fimrehår. Fimrehårene i de nedre luftveje (under struben) fejer med konstante bevægelser slim opad. Slimen opfanger bakterier, vira og andre partikler, der er sluppet fordi de øvre luftveje (fra næsen og ned til struben). Ved normal strubefunktion opdager man knapt nok denne transport af slim. Slimen bliver sunket per refleks og forsvinder ned i mavesækken. Ind imellem mærker man slim på stemmebåndene, hvilket nemt kan rømmes eller hostes op og synkes.
Fimrehårene arbejder effektivt under de rette forhold. De øvre luftveje – især næsen – opretholder de rette forhold ved at fugte, varme og filtrere indåndingsluften.

Efter total laryngektomi, hvor hele struben fjernes, er øvre og nedre luftveje adskilt fra hinanden. I stedet for at trække vejret gennem næse og mund, foregår vejrtrækningen gennem et hul i halsen (et stoma).
Indåndingsluften kommer dermed ikke længere forbi næsen, og næsens funktioner kan ikke længere udnyttes.
Vejrtrækning gennem et stoma på halsen har den konsekvens, at der indåndes kold, tør (ikke fugtet) og ufiltreret luft. Ved udånding gennem et stoma mistes der desuden fugt og varme fra de nedre luftveje. Slimhinden bliver irriteret, og fimrehårene arbejder med nedsat aktivitet, fordi forholdene ikke er optimale.
Typisk vil irriterede slimhinder producere mere slim. Den direkte effekt heraf vil være hoste og besvær med den øgede mængde slim. Slimen kan kun komme ud én vej – gennem stomaet.
Den øgede slimmængde kan desuden besværliggøre udskiftning af ilt og kuldioxid i lungevævet.

Anvendelse af HME (varme- og fugtveksler) kan afhjælpe generne

En HME er en varme- og fugt udveksler. Den er designet til at opfange varme og fugt fra udåndingsluften. Ved indånding afgives den opsamlede varme og fugt til indåndingsluften. Før laryngektomi var det næsens opgave at fugte, varme og filtrere indåndingsluften. Efter laryngektomi er det derfor vigtigt at huske på, at HME’en er den ”nye næse”. En HME kan ikke erstatte næsens funktioner fuldstændigt – men det er en uundværlig hjælp til at opnå så god helbredsmæssig tilstand i lungerne som muligt.

Vi har udviklet en række forskellige HME’er, der passer til forskellige situationer afhængig af tidspunktet på dagen og aktivitetsniveau.

Vi anbefaler:

  • Provox XtraFlow til fysiske aktiviteter
  • Provox XtraMoist til rolige aktiviteter
  • Provox Micron til effektiv filtrering af indåndingsluften (filtrerer vira, bakterier, støv, pollen o.lign. med >99% effektivitet)
  • Provox Luna til at sove med for at få en bedre søvn og dermed bedre dage.

 

Det er vigtigt at anvende HME døgnet rundt og alle ugens dage. Det er videnskabeligt bevist, at det giver optimal effekt i form af mindre slimproduktion, mindre hoste og bedre livskvalitet.