Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

At tale med stemmeprotese

Det at tale med stemmeprotese (ventilstemme) er den mest almindelige metode efter total laryngektomi. Det er også den metode, der anses for at være den mest succesfulde til at give en naturlig og klar stemme.

Stemmeprotesen sidder i en lille kanal mellem luftrør og spiserør. Kanalen laves typisk i forbindelse med selve den totale laryngektomi. Et par uger efter operationen, vil der kunne startes stemmetræning hos en talepædagog, hvor den nye ventilstemme kan trænes og forbedres så godt, som det er muligt.

 

Sådan skabes ventilstemme

Efter en total laryngektomi foregår vejrtrækningen gennem en åbning i halsen – et stoma. Når der lukkes af for udåndingen gennem stomaet (fingerokklusion), vil udåndingsluften presses gennem stemmeprotesen og over i spiserøret. I spiserøret presses luften op mod mundhulen. Idet luften passerer forbi den øvre del af spiserøret, vil vævet begynde at vibrere. Disse vibrationer skaber lyden, der kan formes til ord i svælg og mundhule.

De tre forskellige metoder: Ventilstemme, spiserørsstemme og vibratorstemme

Se videoerne herunder, der viser et eksempel på, hvordan de forskellige metoder lyder. Det vil naturligvis variere fra person til person. Stemmen vil altid lyder anderledes efter total laryngektomi.

Fordele ved ventilstemme (stemmeprotese):

  • Let og hurtigt at lære
  • Mere naturlig stemme.
  • Høj succesrate