Søg
Tale med stemmeprotese

Det at tale med stemmeprotese (ventilstemme) er den mest almindelige metode efter total laryngektomi. Det er også den metode, der anses for at være den mest succesfulde til at give en naturlig og klar stemme.

Stemmeprotesen sidder i en lille passage mellem luftrør og spiserør. Passagen laves typisk i forbindelse med selve den totale laryngektomi. Et par uger efter operationen, vil du således kunne starte stemmetræning hos en talepædagog, der kan lære dig at tale med stemmeprotesen (ventilstemme).

 

Sådan skabes en stemme

Efter din operation trækker du vejret gennem en åbning i halsen. Når du ved udånding lukker for stomaet (fingerokklusion), vil luften i dit luftrør blive presset gennem stemmeprotesen og over i spiserøret. I spiserøret presses luften op mod mundhulen. Idet luften passerer forbi den øvre del af dit spiserør, vil vævet begynde at vibrere. Disse vibrationer skaber lyden, der kan formes til ord af tungen og læberne.

Eksempler på de tre metoder

Videoerne herunder vil give dig en idé om, hvordan det lyder, når du taler med en stemmeprotese i forhold til de andre metoder.

Fordele ved stemmeprose (ventilstemme):

  • Let og hurtigt at lære
  • Mere naturlig stemme.
  • Høj succesrate

 

Næste gang du mødes med din læge, så bed om at høre om de forskellige stemmeproteser, der findes.