Søg
Stemmerehabilitering

Ligesom du vil gennemgå fysioterapi efter en sportsskade, er du nødt til at forstå, at din evne til at tale har ændret sig efter din totale laryngektomi. Det betyder, at der vil være en periode mellem din operation og indtil du har det godt igen, hvor stemmerehabilitering spiller en afgørende rolle.

Hvordan en stemme skabes

Inden din operation, blev din stemme skabt af dine stemmebånd inde i strubehovedet. Stemmebåndene er kilden til en naturlig stemme. Når man udånder, passerer luften stemmebåndene, som skaber lyd ved en rytmisk åbning og lukning af stemmebåndene.

 

Din stemme har forandret sig

Som følge af din totale laryngektomi, er dit strubehoved blevet fjernet – og dermed også dine stemmebånd. Der er imidlertid en række forskellige metoder, hvorved du sammen med din talepædagog kan lære at tale igen.

De tre mest almindelige metoder er: tale med en taleventil, tale med en electrolarynx  og esophageal tale.

Din stemme vil lyde anderledes end før operationen, da den ikke længere kommer fra dine stemmebånd. Når du taler med en taleventil eller ved esophageal stemme, kommer stemmen fra dit spiserør i stedet for.

Talepædagoger kan hjælpe dig med at tale på den måde, ved at fokusere på, hvad der skal til for at gøre din stemme så klar og tydelig som mulig.