Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
America
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

Stemmerehabilitering

Ligesom du vil gennemgå fysioterapi efter en sportsskade, er du nødt til at forstå, at din evne til at tale har ændret sig efter din totale laryngektomi. Det betyder, at der vil være en periode mellem din operation og indtil du har det godt igen, hvor stemmerehabilitering spiller en afgørende rolle.

Hvordan en stemme skabes

Inden din operation blev din stemme skabt af dine stemmebånd inde i strubehovedet. Stemmebåndene er kilden til en naturlig stemme. Man taler ved at udåndingsluften passerer stemmebåndene, som skaber lyd ved en rytmisk åbning og lukning (svingninger).

 

Din stemme har forandret sig

Som følge af din totale laryngektomi, er dit strubehoved blevet fjernet – og dermed også dine stemmebånd. Der er imidlertid en række forskellige metoder, hvorved du sammen med din talepædagog kan lære at tale igen.

De tre mest almindelige metoder er: Ventilstemme (stemmeprotese), stemmevibrator og spiserørsstemme.

Din stemme vil lyde anderledes end før operationen, da den ikke længere kommer fra dine stemmebånd. Når du taler med stemmeprotese (ventilstemme) eller spiserørsstemme, kommer stemmen fra dit spiserør i stedet for.

En talepædagog kan lære dig at tale igen, ved at fokusere på, hvad der skal til for at gøre din stemme så klar og tydelig som mulig.