Søg
close

Velkommen til Atos Medical

Vælg dit land

Danmark
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Hungarian
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekræft dit valg
  • Dit land:Danmark

Hvad er laryngektomi?

En total laryngektomi er en kirurgisk procedure, hvor hele struben fjernes. Den udføres typisk ved fremskredne stadier af kræft i eller nær struben. En total laryngektomi vil medfører ændringer i hverdagen. Der er mere end 100.000 mennesker verden over, som har fået foretaget en tilsvarende operation.

Efter en laryngektomi foregår vejrtrækningen gennem et stoma (hul i halsen), og ikke som før gennem næse og mund.

Det er en livsforandrende operation, men det er muligt at nyde livet igen efter operationen. Hoste og slim kan reduceres betydeligt, det er muligt at genvinde evne til at tale, og det er muligt igen at nyde dufte og smagsindtryk.

 

Konsekvenserne

Struben har flere vigtige funktioner. Struben huser stemmebåndene, som giver vores stemme en naturlig lyd. Ved vejrtrækning passerer luft forbi struben på vej til og fra lungerne. Når man synker, lukker strubelåget ned over luftrøret og forhindrer at mad og drikke kommer i “den gale hals” – luftrøret.

Derfor er det ikke bare stemmen, som forandres ved en total laryngektomi. Det er også vejrtrækningen, synkefunktionen og evnen til at lugte m.m.

 

Den nye stemme

Med vores stemme udtrykker vi vores tanker og følelser. Den udgør en stor del af vores identitet. At miste den naturlige stemme, kan i høj grad påvirke evnen til at kommunikere. Men der er godt nyt. Der er flere metoder til at genvinde evnen til at tale igen.

Der er tre forskellige metoder: Ventilstemme, vibratorstemme og spiserørsstemme.

Ventilstemme

Ventilstemme er i dag “golden standart”. En stemmeprotese indeholder en énvejsventil – derfor kalder man metoden for ventilstemme. En kirurg placerer stemmeprotesen i vævet mellem luftrør og spiserør. Ventilen gør det muligt at presse luft fra luftrøret over til spiserøret. Når luften passerer op gennem vævet i spiserør og svælg, vil vævet vibrere og skabe lyd. Ventilstemme er den metode, der har den største succesrate – helt op til 95%. De fleste kan lære at tale tydeligt med denne metode. Ventilstemme kan ofte trænes kort tid efter operationen og er rimelig nem at lære.

Vibratorstemme

En stemmevibrator er et teknisk apparat, der bruges til at skabe lyd. Stemmevibratoren holdes mod et blødt punkt på halsen. Hvor det bløde punkt er, varierer fra person til person. Når stemmevibratoren holdes mod halsen og der trykkes på knappen, vil den sende vibrationer ind i vævet. Vibrationerne kan formes til ord i mundhule og svælg. Det kræver meget øvelse at lære metoden, og ikke alle kan lykkes med det. Stemmen bliver mekanisk at høre på, og det kan ofte være svært at forstå for modtageren.

Spiserørsstemme

Spiserørsstemme fungerer ved at sluge luft ned i spiserøret. Den opsamlede luft presses op mod svælg og mund. Vævet i spiserør og svælg vil dermed vibrere og skabe lyd. Det er en gammel metode, der ikke kræver noget udstyr. Metoden er svær at lære, og den kræver meget energi. De fleste kan sige mellem 2-5 ord ad gangen. Succesraten er ikke så høj, og metoden er ikke så anvendt længere.

Næsens funktioner

Næsen bruges til mere end at lugte med – den varmer, fugter og filtrerer også indåndingsluften. Dermed vil indåndingsluften blive varmet op til legemstemperatur og indeholde den mængde fugt, der er nødvendigt for at lungerne kan fungere optimalt.

Efter operationen foregår vejrtrækningen gennem et stoma (hul i halsen) og næsens funktioner går derfor tabt. Når vejrtrækningen foregår gennem et åbent stoma, vil indåndingsluften ikke blive tilstrækkeligt opvarmet, fugtet og filtreret. Slimhinderne i luftvejene reagerer ved at producere mere slim. Det resulterer i øget hoste, idet den øgede mængde slim skal hostes op.

Der er udviklet HME’er (varme- og fugt udvekslere) som f.eks. Provox XtraHME, som delvist kan kompensere for næsens funktioner. HME’er er designet til at varme, fugte og filtrere indåndingsluften og dermed optimere den helbredsmæssige tilstand i lungerne. HME’en bør anvendes døgnet rundt – dag og nat. En HME sættes fat i et plaster eller i en LaryTube foran stomaet. Anvendelse af HME  døgnet rundt nedsætter slimproduktionen og reducerer hoste. HME’er er særdeles vigtige i lungerehabiliteringen efter laryngektomi, og anvendes desuden til at lukke af for stomaet, når der tales med ventilstemme.

Vil du vide mere om Provox stemmeproteser?

Lugtesansen efter laryngektomi 

Efter en total laryngektomi foregår vejrtrækningen ikke længere gennem næsen, og lugtesansen fungerer derfor ikke som før. Lugte opfanges øverst i næsehulen, hvor lugtenerven ligger overfladenært i slimhinden. Når der ikke kommer luft forbi området øverst i næsehulen, kan det være næsten umuligt at opfange lugte.

NAIM (Nasal Airflow Inducing Maneuver) er en speciel teknik, der har til formål at trække luften ind i næsen og dermed give mulighed for igen at fornemme lugte.

De fleste talepædagoger er bekendte med metoden og kan være behjælpelige med træning af lugtesansen.

Friheden ved håndfri tale

Et af de helt store fremskridt inden for de seneste år, er muligheden for at kunne tale håndfrit. Med udviklingen af særlige produkter og tilbehør er det blevet muligt at tale med stemmeprotese, uden at bruge hånden til at lukke af for stomaet.