Mød Dorenda

Blog
03/22/2023

Dorenda er en energisk ung kvinde. I 2006 gennemgik hun en operation for kræft i skjoldbruskkirtlen på Academic Medical Center (AMC) i Amsterdam. På det tidspunkt var hun studerende, nu er hun frivillig i FC Twente, en hollandsk fodboldklub. Ved siden af sit frivillige arbejde er hun patientpædagog og underviser sundhedspersonale.

Hvordan var den første periode efter operationen?

Mentalt var det en udfordrende tid. Jeg følte mig 'beskadiget' med kanylen og var bekymret for, hvordan folk ville reagere. Umiddelbart efter indgrebet havde jeg stadig smerter og kunne ikke tale, hvilket var meget intenst. Når jeg ser tilbage, efter noget tid, tror jeg, at det har bragt mange gode ting: Jeg trækker vejret bedre, får mere ilt, har mere energi og min stemme er blevet bedre.

Hvad har været den største udfordring efter operationen

Jeg er en meget jordnær person, og jeg besluttede mig for bare at se, hvad der sker. Derudover har jeg en god sans for humor og selvironi. Jeg besluttede mig for at være den første person i rummet til at kommentere min situation og behandle den med humor. Alligevel oplevede jeg også øjeblikke, hvor jeg var alene og ramt af situationen. At mentalt acceptere det der havde sket var en udfordring. Alt i alt er det en rutsjebane med op- og nedture.

Hvilket råd vil du give til en, der for nylig har fået en trakeotomi?

Det er okay at blive chokeret over det, der skete, men indse, at der kommer gode ting. Du vil være i stand til at trække vejret bedre, have mere energi og være i stand til at få mere ud af livet. Jeg bruger mig selv som eksempel: Jeg kunne ikke mere, men blev meget mere energisk efter min bedring – jeg kan gå op ad trappen uden at blive forpustet og kan tage på cykelture.

Hvis nogen tøver med at bruge HME, hvad ville du så sige?

Jeg er det bedste og værste eksempel for sådan nogle mennesker. Jeg nægtede at bruge en HME i en lang periode. Jeg syntes, det var for synligt og kunne ikke tro, at det ville være bedre at bruge en.

Men under COVID-pandemien overbeviste min Atos Medical-produktspecialist mig om at beskytte mig bedre ved at bruge en HME. Nu har jeg selv oplevet forskellen. Når jeg ikke bruger min HME, hoster jeg mere, og luften føles tør og irriterer mine lunger. Dette har overbevist mig om, at HME'er har en god effekt, og jeg føler mig tryg ved at rådgive folk, der tøver med at give det en chance, så de selv kan opleve fordelene.

Hvordan støtter Atos Medical dig?

Jeg føler mig meget understøttet af Atos Medical. Når man er patient i så lang tid, forventes det generelt, at man selv tager initiativ til at arrangere ting som at bestille produkter. Men det er ikke sådan jeg fungerer, for jeg vil ikke selv skulle tænke på alting. Den regelmæssige kontakt med folk fra Atos Medical, den ægte interesse og støtte i min situation med bestilling og vedligeholdelse af produkter fungerer rigtig godt for mig.

Hvordan vil du beskrive dit liv nu?

Jeg er glad for, at jeg fik proceduren, fordi den forændrede mit liv. På det tidspunkt var jeg stadig studerende. Jeg afsluttede min uddannelse, men blev ikke erklæret arbejdsdygtig. Det forhindrede mig ikke i at tage frivilligt arbejde i FC Twente, hvilket er meget givende, og hjælpe mine forældre i deres tatoveringsbutik. Jeg kan være mig selv og føler ikke, at kanylen holder mig tilbage i at opnå det, jeg gerne vil opnå.

Fler artiklar

Indlæser...
Indlæser...
Indlæser...

Del

Gem til mit indhold