En anden måde at tale på

Efter en total laryngektomi vil det være nødvendigt at have fokus på stemmerehabilitering. Træning og undervisning hos en talepædagog vil være en vigtig del af genoptræningen og spiller en afgørende rolle for evnen til at lære af tale igen.

Image

Stemmen før laryngektomi

Stemmen frembringes ved hjælp af stemmebånd, luft, svælg og mundhule. Stemmebåndene er placeret i struben og er kilden til den naturlige stemme. Når et menneske taler, passerer der udåndingsluft forbi stemmebåndene, som slår mod hinanden (svingninger). Det frembringer lyd, der kan formes og justeres i svælg og mundhule.

Den nye stemme – efter laryngektomi

Ved laryngektomi fjernes struben og dermed også stemmebåndene. Struben var tidligere bindeleddet mellem de øvre og nedre luftveje. Stemmebåndene er væk – og der kan ikke komme luft fra lungerne op gennem svælg og mund.

Der er heldigvis flere måder at genvinde en stemme på: Ventilstemme, vibratorstemme og spiserørsstemme.

Alle metoder kræver kyndig vejledning og træning hos en talepædagog.

Uanset hvilken metode, der anvendes, vil stemmen lyde anderledes end før operationen. Ved ventilstemme (stemmeprotese) og spiserørsstemme dannes stemmen ved, at slimhinden i spiserøret vibrerer, når der presses luft forbi.

Del

Gem til mit indhold