Vejrtrækning efter en laryngektomi

En total laryngektomi ændrer måden vejrtrækningen fungerer på. Efter operationen, hvor hele struben fjernes, er øvre og nedre luftveje adskilt fra hinanden. I stedet for at trække vejret gennem næse og mund, foregår vejrtrækningen gennem et hul i halsen (et stoma). Heldigvis findes der medicinsk teknisk udstyr, som minimerer de negative konsekvenser.

Lungernes funktion

I lungerne foregår der udskiftning af ilt og kuldioxid. Ilten fra indåndingen trænger over i blodet og transporteres rundt til alle dele af kroppen. Samtidigt trænger kuldioxid fra blodet over i lungevævet, hvorfra det forsvinder med udåndingsluften.

Vores lunger skal bruge varm og fugtig luft

Den normale vejrtrækning – før laryngektomi – foregår gennem næse og mund. Næsen har en række funktioner, der er afgørende for den helbredsmæssige tilstand i lungerne. Næsen har en fremragende evne til at fugte, varme og filtrere indåndingsluften.

Luftvejene er beklædt med slimhinde med fimrehår. Fimrehårene i de nedre luftveje (under struben) fejer med konstante bevægelser slim opad. Slimen opfanger bakterier, vira og andre partikler, der er sluppet fordi de øvre luftveje (fra næsen og ned til struben). Ved normal strubefunktion opdager man knapt nok denne transport af slim. Slimen bliver sunket per refleks og forsvinder ned i mavesækken. Ind imellem mærker man slim på stemmebåndene, hvilket nemt kan rømmes eller hostes op og synkes.

Fimrehårene arbejder effektivt under de rette forhold. De øvre luftveje – især næsen – opretholder de rette forhold ved at fugte, varme og filtrere indåndingsluften.

Anvendelse af HME (varme- og fugtveksler) kan afhjælpe generne

En HME er en varme- og fugt udveksler. Den er designet til at opfange varme og fugt fra udåndingsluften. Ved indånding afgives den opsamlede varme og fugt til indåndingsluften. Før laryngektomi var det næsens opgave at fugte, varme og filtrere indåndingsluften. Efter laryngektomi er det derfor vigtigt at huske på, at HME’en er den ”nye næse”. En HME kan ikke erstatte næsens funktioner fuldstændigt – men det er en uundværlig hjælp til at opnå så god helbredsmæssig tilstand i lungerne som muligt.

Vi har udviklet en række forskellige HME’er, der passer til forskellige situationer afhængig af tidspunktet på dagen og aktivitetsniveau.

Læs mere om vores hme'er

Del

Gem til mit indhold