Laryngektomi

Den totale laryngektomi guide

Vi besvarer dine spørgsmål, tilbyder støtte fra vores laryngektomi-fællesskab og leverer laryngektomi produkter til enhver situation.

En laryngektomi guide

Vi starter med det grundlæggende

En total laryngektomi er en kirurgisk procedure, hvor hele struben fjernes. Den udføres typisk ved fremskredne stadier af kræft i eller nær struben. Efter en laryngektomi foregår vejrtrækningen gennem et stoma (hul i halsen) og ikke, som før, gennem næse og mund.

At gennemgå en total laryngektomi kan være en overvældende oplevelse, men du er ikke alene. Der er mere end 100.000 mennesker verden over, som har fået foretaget en tilsvarende operation og bevist, at det er muligt at bevare livskvaliteten.

Mere information om laryngektomi

Hvad er en total laryngektomi?

En livsforandrende operation

Struben har flere vigtige funktioner. Struben rummer stemmebåndene, som giver vores stemme en naturlig lyd. Larynx hjælper os også med at trække vejret og synke. Derfor er det ikke bare stemmen, som forandres ved en total laryngektomi. Det er også vejrtrækningen, synkefunktionen og evnen til at lugte m.m.

Sådan forbereder du dig på en laryngektomi

Livet efter en laryngektomi

Før total laryngektomi

Før operationen foregår vejrtrækningen gennem din næse, mund og hals - eller det, der kaldes for 'de øvre luftveje'.

Efter total laryngektomi

Efter operationen foregår vejrtrækningen gennem et stoma (hul i halsen), i stedet for næse og mund.

En ny måde at trække vejret på

Vejrtrækning efter laryngektomi

Næsens funktioner

Næsen bruges til mere end at lugte med – den varmer, fugter og filtrerer også indåndingsluften. Dermed vil indåndingsluften blive varmet op til legemstemperatur og indeholde den mængde fugt, der er nødvendigt for, at lungerne kan fungere optimalt.

Efter operationen foregår vejrtrækningen gennem et stoma (hul i halsen) og næsens funktioner går derfor tabt. Når vejrtrækningen foregår gennem et åbent stoma, vil indåndingsluften ikke blive tilstrækkeligt opvarmet, fugtet og filtreret. Slimhinderne i luftvejene reagerer ved at producere mere slim. Det resulterer i øget hoste, idet den øgede mængde slim skal hostes op.

Din nye stemme

At tale efter laryngektomi

Med vores stemme udtrykker vi vores tanker og følelser. Den udgør en stor del af vores identitet. At miste den naturlige stemme, kan i høj grad påvirke evnen til at kommunikere. Men der er godt nyt. Der er flere metoder til at genvinde evnen til at tale igen.

Der er hovedsageligt tre forskellige metoder, som kan læres efter operationen med hjælp fra din talepædagog: ventilstemme (stemmeprotese), vibratorstemme (electrolarynx) og spiserørsstemme (esophageal tale).

Lugt- og smagssansen

At lære at lugte og smage igen

At nyde smagen er en vigtig del af et måltid. Din mad vil smage anderledes, når luften ikke passerer din næse, hvor duftreceptorerne sidder. At smage din mad og registrere andre duftstoffer er noget, du kan lære igen, det er bare et spørgsmål om teknik. Det er i princippet lige som om at gabe med lukket mund. Teknikken kaldes et ’høfligt gab’, og hvis du gerne vil vide mere om det, så kontakt os.

Olfaction Regained - Using the Polite Yawning Technique

HJÆLP & SERVICES

Ved du ikke, hvor du skal starte?

Kontakt os for mere support, information og hjælp.

Del

Gem til mit indhold