Hvordan man forbereder sig på sin laryngektomi

Selvom en total laryngektomi medfører ændringer i dit daglige liv, er det stadig muligt at være glad og tilfreds. I denne artikel vil vi hjælpe dig med at forberede dig på en laryngektomi, gennem at dække de ting man bør tænke på før og efter operationen.

At håndtere nyhederne

De første reaktioner på at få at vide, at du har brug for total laryngektomi, varierer fra person til person. At gennemgå en total laryngektomi kan være en overvældende oplevelse, men du bør ikke føle dig isoleret. Der er mere end 100.000 mennesker verden over, som har fået foretaget en tilsvarende operation. Du kan føle dig bekymret, bange eller opgiven; hver person er forskellig. Normalt når beslutningen om at en total laryngektomi er påkrævet, vil operationen blive planlagt inden for et par uger.

At tale med din familie og venner kan hjælpe dig med at håndtere det, du oplever. Det kan også hjælpe at tale med nogen uden for dit umiddelbare støttenetværk, såsom din læge eller tale- og sprogpædagog.

Hvad er en total laryngektomi?

Målet med en total laryngektomi er at fjerne kræften fuldstændigt. Proceduren går ud på at fjerne din stemmeboks - også kaldet strubehovedet.

Efter operationen foregår vejrtrækningen gennem et stoma (hul i halsen), i stedet for næse og mund.

Før laryngektomien

Før operationen vil du normalt møde dit tværfaglige team, som kan omfatte:

 • Specialsygeplejerske
 • Talepædagog
 • Kirurg

Din kirurg vil forklare proceduren for dig; det er vigtigt at du forstår hvad det går ud på, og hvordan det vil påvirke dig på kort og lang sigt.

Det kan være godt at forberede eventuelle spørgsmål du har til din kirurg. At have familie eller venner med på møder, kan hjælpe med at stille spørgsmål eller skrive svarene på dine spørgsmål ned.

Spørgsmål du måske ønsker at stille før din laryngektomi:

 • Hvad er de forventede bivirkninger, risikoer og fordele med operationen?
 • Hvordan kan man håndtere bivirkninger?
 • Hvilke muligheder er der for tale efter operationen?
 • Hvad er chancen for at kunne spise normalt?
 • Hvordan forbereder man sig på operationen?
 • Hvor lang tid skal jeg være på hospitalet efter operationen?
 • Hvordan påverker operationen arbejde og normale aktiviteter?
 • Hvor ofte og hvor længe vil der være behov for opfølgninger?

Det kan være en hjælp og informativt at møde andre personer, der allerede har gennemgået en total laryngektomi. De kan dele deres erfaringer og yde støtte. I mange tilfælde kan du via dit hospital anmode om at møde andre laryngektomerede personer, eller så kan du kontakte en lokal støttegruppe for information og råd.

Find et event i nærheden af dig

Kontakt

Her er Tores historie

Det hele startede med en lille bule i nakken. En uge efter at have fået en kræftdiagnose, havde Tore gennemgået en total laryngektomi. Da han kom hjem efter operationen, var Tore fast besluttet på at tale igen og gå tilbage på arbejde. Han opnåede begge dele og blev ved med at arbejde i yderligere 16 år, før han gik på pension.

Livet efter en laryngektomi kan variere fra person til person, og det her er historien om Tore.

Tore Ackeström fortæller om, hvordan hans Provox stemmeprotese og Provox FreeHands FlexiVoice

Efter laryngektomien

Efter laryngektomioperationen vil du sandsynligvis føle dig svag eller træt i et stykke tid. Din nakke kan være hævet, og du kan opleve smerte og ubehag de første par dage. Lægerne og sygeplejerskerne vil sørge for at dine smerter bliver behandlet, og at du trækker vejret sikkert.

Inden du bliver udskrevet fra sygehuset, får du at vide hvad du kan forvente dig når du kommer hjem, og hvordan du skal passe på dit stoma. De første par måneder kan du opleve at dine lunger producerer mere slim, og at vedligeholdelsen af dit stoma kan virke skræmmende, men det bliver nemmere med tiden. At pleje dit stoma og have en daglig rutine kan spille en vigtig rolle i at holde din stomi ren og fri for slim.

Del

Gem til mit indhold