At tale med stemmeprotese

Det at tale med stemmeprotese (ventilstemme) er den mest almindelige metode efter total laryngektomi. Det er også den metode, der anses for at være den mest succesfulde til at give en naturlig og klar stemme.

Stemmeprotesen sidder i en lille kanal mellem luftrør og spiserør. Kanalen laves typisk i forbindelse med selve den totale laryngektomi. Et par uger efter operationen, vil der kunne startes stemmetræning hos en talepædagog, hvor den nye ventilstemme kan trænes og forbedres så godt, som det er muligt.

fordele
  • Kræver ikke noget indgreb
  • Begge hænder er frie, når der tales
Ulemper
  • Tager lang tid at lære
  • Kræver intensiv træning
  • Lav succesrate – kun få lærer at tale tilfredsstillende med metoden
  • Korte sætninger, der kan være svære at forstå

Sådan skabes ventilstemme

Efter en total laryngektomi foregår vejrtrækningen gennem en åbning i halsen – et stoma. Når der lukkes af for udåndingen gennem stomaet (fingerokklusion), vil udåndingsluften presses gennem stemmeprotesen og over i spiserøret. I spiserøret presses luften op mod mundhulen. Idet luften passerer forbi den øvre del af spiserøret, vil vævet begynde at vibrere. Disse vibrationer skaber lyden, der kan formes til ord i svælg og mundhule.

Tips til stemmeprotese-brugere

Fungerer din stemmeprotese som den skal? Det kan være en god idé med nogle tips så man kan genkende hvornår det er tid til at skifte sin stemmeprotese.

Tores Stemme - Tal med stemmeprotese

Del

Gem til mit indhold