HVAD ER EN TRAKEOSTOMI?

Det grundlæggende i en trakeostomi

En trakeotomi er en procedure, der består af at skabe en åbning i halsen for direkte adgang til luftrøret (trachea).

Hvad er en trakeotomi?

Det grundlæggende for at komme i gang

En trakeotomi er en procedure, der består i at skabe en åbning i halsen for direkte adgang til luftrøret (trachea). Åbningen kaldes en trakeostomi eller nogle gange et trakeostoma. Der er mange potentielle årsager til formålet med en trakeostomi, herunder lettere vejrtrækning og sekrethåndtering. En trakeostomi kan enten være midlertidig, 2-4 uger eller mere langsigtet, måneder – år eller endda i nogle tilfælde permanent, afhængigt af behovene og årsagen til den.

Hvad er en Trakeotomi?

Næsens funktioner

Vejrtrækning

Næsen bruges til mere end at lugte med – den varmer, fugter og filtrerer også indåndingsluften. Dermed vil indåndingsluften blive varmet op til legemstemperatur og indeholde den mængde fugt, der er nødvendigt for at lungerne kan fungere optimalt. Med en trakeostomi går disse nasale funktioner tabt, og du vil indånde tør, kold og ufiltreret luft.

Næsens funktioner

Lungesundhed

Indvirkning på lungesundheden

Når du trækker vejret gennem et trakeostoma, betyder det at du indånder tør, kold og ufiltreret luft. Det vil irritere slimhinden i dine lunger, og du vil derfor se øget slimproduktion og hoste.

Ved at bruge en HME (varme- og fugtveksler), vil du tilnærmelsesvis kunne kompensere for næsens og mundens funktioner.

HMEers positive indflydelse

At tale med en trakeostomi

Lær at tale på en anden made

Da udåndingsluften måske ikke længere bevæger sig gennem dine stemmebånd og ud gennem munden, kan din stemme også blive påvirket. Den type trakeostomirør, du har, samt årsagen til din trakeostomi, vil diktere, hvordan talen vil blive påvirket. Nogle mennesker kan være i stand til at tale efter en trakeostomi ved hjælp af udstyr  og andre kan måske ikke; Der er dog muligheder for at hjælpe dig med at kommunikere igen – din sundhedspersonale vil arbejde sammen med dig for at finde den bedste løsning for dig.

Lukning af trakeostoma

Hvis trakeostomien ikke længere er nødvendig, kan lægen fjerne trakeostomirøret. Hullet lukker ofte af sig selv. Men hvis det ikke gør det, kan en kirurg lukke den.

Pædiatrisk

Luftvejstilstande

Trakeostomerede børn løber høj risiko for luftvejsinfektioner. Dette skyldes, at de naturligt beskyttende mund- og næsepassager omgås, så mikroorganismer lettere kommer ind i de nedre luftveje.

Trakeostomi tilbehør

Produkter for dine behov

Vi leverer forskellige produkter til forskellige situationer. Lær mere om Freevent XtraCare for god befugtning og effektiv filtrering. Eller Freevent DualCare, hvor en taleventil kombineres med fordelene ved en HME

Til trakeostomiserede børn har vi Freevent XtraCare Mini, der giver effektiv filtrering sammen med god befugtning til daglig beskyttelse.

HJÆLP & SERVICE

Ved du ikke, hvor du skal starte?

Kontakt os for mere support, information og hjælp.

Del

Gem til mit indhold