Tale

Din stemme er en stor del af din identitet – det er den måde, hvorpå du giver udtryk for dine tanker, følelser og idéer. Din stemme produceres af stemmebåndene, der sidder i stemmeboksen. Under udånding passerer luften forbi stemmebåndene, som producerer lyd der kan formes og justeres i svælg og mundhule. Efter en trakeotomi trækker du vejret gennem et trakeostomitube i nakken og endten passerer der ikke mere luft gennem næse og mund eller så reduceres den. Det kommer an på den type af rør du har, samt årsagen til din trakeostomi. Det betyder at din taleevne bliver påvirket.

Image

Manuel okklusion

Der er specielle HME'er med en top, som kan skubbes eller dækkes med fingeren for at okkludere ved udånding. Dette leder derefter luft op gennem stemmebåndene, hvilket typisk resulterer i en stærkere stemme.

Taleventil

En taleventil er en enhed, som placeres ovenpå din tube hvilket muliggører håndfri tale. Taleventilen indeholder en membran, der åbnes ved inhalation, og lukkes ved udåndning. Det betyder at du altid trækker vejret ind gennem slangen, men ud gennem dine øvre luftveje. Du bør aldrig bruge en taleventil med en trakealkanyle med kuff.

Tale med en trakealkanyle med kuff

For at lede luften gennem stemmebåndene med en trakealkanyle med kuff, skal du have trakealkanylen være tømt for luft, så luften kan passere igennem. Kontakt altid din læge for at vurdere, om det er sikkert og passende at tømme trakealkanylen.

Del

Gem til mit indhold