En ny måde at trække vejret på

En trakealkanyle er nødvendig for at holde trakeostomaet åbent så du kan trække vejret. Der er en række forskellige tuber, der varierer i størrelse, materialer, om den har en cuff (ballonlignende funktion) og andre egenskaber. Nogle tuber kan endda tilpasses til specifikke behov.

Et medicinsk team vil hjælpe med at bestemme, hvilken type trakealkanyle der er bedst for hver patient. De fleste trakealkanyler har to tuber - en tube indeni en anden tube. De kaldes også kanyler. Den ydre kanyle forbliver normalt på plads i længere tid, og inderkanylen kan fjernes for rengøring.

Trakealkanyler findes i to grundlæggende typer: med cuff eller uden cuff. 

Trakealkanyl med Cuff 

En cuff er ligesom en ballon, der tætner mod indersiden af dit luftrør. Når cuffen er oppustet, kan det minimere risikoen for, at sekret kommer ind i den nederste del af luftvejen og/eller danner en forsegling, hvis du skal bruge en ventilator. Cuffen pustes typisk op lige efter operationen for at forhindre postoperativt blod og/eller sekret i at trænge ind i lungerne. Når det er stabiliseret, vil det medicinske team afgøre, hvornår det er passende at begynde at tømme cuffen eller eventuelt skifte til en trakealkanyle uden inderkanyle, hvis det er indiceret.

Trakealkanyl uden Cuff 

Når du kan trække vejret på egen hånd og ikke har nogen problemer med at sluge eller styre dit sekret, kan du normalt have en trakealkanyl uden cuff. Hvis du har en trakealkanyl uden cuff, trækker du vejret ind og ud af kanylen. Luft kan også passere rundt om tuben op til de øvre luftveje, hvilket giver mulighed for forbedret tale.

Fenestrerede trakealkanyler

En fenestreret trakealkanyle betyder, at der er åbninger på den bøjede del af kanylen, så luften mere effektivt kan bevæge sig op til de øvre luftveje. Dette kan give en stærkere stemme.

Som følge af trakeotomi er der en ny måde at trække vejret på, hvor vejrtrækning gennem mund og næse enten reduceres eller helt omgås. Det betyder at den indåndede luft muligvis ikke længere bliver opvarmet, befugtet og/eller filtreret, og lugtesansen kan blive påvirket. Dette kan resultere i mere hoste, slimproduktion og større risiko for infektion. Da mængden af ​​udåndingsluft, der bevæger sig op gennem dine stemmebånd, enten stoppes eller reduceres, påvirkes din stemme også. Den type kanyle du har, vil afgøre hvor meget dette påvirker.

Del

Gem til mit indhold