Pleje

At passe din nye trakeostomi kan virke skræmmende i starten, men det bliver en vane. Rengøring og pleje af din trakeostomi og trakealkanyle bør udføres dagligt for at opretholde en god hygiejne.

Hold din hud sund

Før du forlader hospitalet, vil din sundhedspersonale vise dig hvordan du plejer din trakeostomi. Der er et par vigtige ting; såsom at holde kanylen ren og fri for slim, skifte forbindinger og nakkebånd samt holde huden omkring luftrørskanylen i ren og god stand for at forhindre irritation.

Det er normalt tilrådeligt at skifte din forbinding dagligt, hvis muligt, og dit hospitalsteam sørger for at rådgive dig. Mens du skifter forbinding, skal du forsigtigt rense huden omkring trakeostomituben med en let fugtet kompress. Du kan også bruge en barriereserviet til at beskytte huden.

Pas på din trakealkanyle

Mange trakealkanyler har en indre kanyle og en ydre kanyle. Med disse kanyler forbliver den ydre kanyle på plads hele tiden, og den indre kanyle kan udskiftes for at rense den og forhindre ophopning af slim. Nogle mennesker kan også bruge en sugemaskine og/eller en forstøver som en del af deres pleje. Dit hospitalsteam viser dig hvordan du plejer din trakealtube.

Nakkebånd er vigtige for personer med en trakeostomi, da de er med til at sikre at kanylen sidder på plads. Det er normalt tilrådeligt at skifte nakkebåndet dagligt, hvis det er muligt. Dit hospitalsteam rådgiver dig om, hvordan og hvornår du skal skifte nakkebånd, eller så kan de være at du har nogen til at hjælpe dig med dette. Det er vigtigt at være meget forsigtig når du skifter nakkebånd for at sikre, at kanylen er på sin rette plads til enhver tid.

Del

Gem til mit indhold